Turysto, kup oscypka!

turistaKto z nas, będący choć raz na Podhalu nie próbował rarytasu jakim jest ser z owczego mleka? Ten niezwykle popularny produkt regionalny przyciąga co roku do Zakopanego coraz więcej turystów- wiernych fanów owczego sera. Zakopiańscy gospodarze nie kryją swojej radości. Dobrze wiedzą, że produkt ten jest prawdziwą żyłą złota w dzisiejszych czasach. Spacerując po mieście trudno jest oprzeć się widokowi białych i żółtych, równo poukładanych serków. Mało który turysta oprze się takiej pokusie. Dla prawdziwych koneserów, których liczba wciąż rośnie, gospodarze wciąż poszerzają swoją gamę produktów. Hitem tego roku jest na przykład grillowany oscypek lub oscypek z żurawiną. Dzięki temu nawet dla tych, dla którym klasyczne wydanie owczego sera się znudziło, znajdzie się coś nowego. Turyści doskonale zdają sobie sprawę, że oryginalny oscypek znajdą tylko w Zakopanym. W wielu miastach pojawiają się podróbki tej regionalnej perły, które ofiarują nam przekonane o oryginalności sprzedawczynie. Warto więc pamiętać, że prawdziwy smak owczego sera, który podbija podniebienia Polaków, mamy okazję poznać tylko i wyłącznie w Zakopanym. Wszystkim, którzy nie docenili jeszcze tego regionalnego produktu, polecamy przełamać się i skosztować oscypka w jednej z dostępnych odmian. Satysfakcja smaku jest gwarantowana przez pokolenia.

Post Navigation